Parijs Onderhuids: App voor City Trip, Game & Quiz

cover-egale-kleur3

Een stadsspel spelen vanuit je luie zetel? Een spannende en mysterieuze citytrip voorbereiden? Of een originele quiz organiseren voor teams of individuele spelers? Het kan allemaal met deze game app van Patrick Bernauw bij een boek van Els Vermeir. Het enige wat je ervoor nodig hebt, is de kloeke paperback of het ebook (PDF) van Parijs Onderhuids:

Parijs. Twintig arrondissementen. Twintig mysterieuze verhalen, balancerend op de dunne grens tussen heden en verleden, tussen historische feiten en fictie. In een meeslepende vertelstijl voert de auteur je mee naar de verborgen kant van de Franse hoofdstad…

Deze CityGame, CityTrip & Quiz App presenteert het beste op tablet of iPad. Er worden Youtube filmpjes gestreamd; je hebt dus ook internet nodig.

paris-sepia-klein

 

Voor wie vanuit de luie zetel een spannend en mysterieus stadsspel wil spelen in Parijs:

Het enige dat je nodig hebt, behalve de OJOO Game App, is de paperback Parijs Onderhuids (250 pagina’s) of het ebook (PDF). Ofwel lees je eerst het boek en speel je daarna het spel, ofwel speel je meteen het spel en gebruik je daarbij de PDF om het nodige opzoekingswerk te doen. Hoeveel opdrachten kun je vervullen, en hoe hoog wordt jouw score, binnen pak weg 2 of 3 uur?

Er worden twee soorten vragen gesteld: de ene soort krijgt een antwoord en een score in de app, de tweede soort dien je te noteren op een blad papier (de oplossingen krijg je via de mail toegestuurd bij je bestelling van paperback en/of PDF).

Paperback (25 euro, inclusief verzendingskosten) en/of PDF (15 euro) kunnen besteld worden door storting van het overeenkomstige bedrag op het rekeningnummer van vzw de Scriptomanen:

IBAN BE 43 0016 9362 0101 – BIC GEBABEBB

Met vermelding “PO PAPERBACK” of “PO PDF” of “PO PAPERBACK + PDF”.

Stuur tegelijk een mailtje naar parijsonderhuids@inter-actief.be waarin je de bestelling bevestigt, zodat wij over je emailadres en postadres beschikken. Vergeet in dit mailtje zeker niet duidelijk het postadres mee te geven, indien dit afwijkt van het adres dat bij je rekeningnummer hoort. Hou rekening met een leveringstijd van 2 weken.

De paperback “Parijs Onderhuids” van Els Vermeir kan overigens ook in diverse plaatselijke en online boekhandels besteld worden (Bol.com, Standaard Boekhandel,…) aan 19,95 euro:

Een originele citytrip voorbereiden:

Dat kan op identiek dezelfde manier als hierboven geschetst. Maar je kunt boek of PDF en Game App ook gewoon meenemen naar Parijs…en live de mysteries van de Lichtstad verkennen en ontsluieren.

Een Quiz organiseren met individuele deelnemers:

Zorg ervoor dat iedere deelnemer OJOO geïnstalleerd heeft en gecheckt heeft of OJOO werkt op zijn/haar toestel. Druk iedere deelnemer op het hart dat hij/zij best ten tonele verschijnt met een volledig opgeladen toestel.

Spreek op voorhand af of iedere deelnemer vooraf de paperback gelezen heeft, dan wel of iedere deelnemer tijdens het spel zelf de nodige opzoekingen zal doen in de PDF. In tegenstelling tot een “normale” quiz is het in deze quiz niet verboden het web te raadplegen… al zal dat alleen soelaas bieden bij enkele algemener vragen.

Spreek op voorhand een tijdsduur af per vraag. Om het spannend te houden, voorzie je voor iedere deelnemer een groene kaart. Steekt een meerderheid van de deelnemers die groene kaart omhoog, dan ga je door naar de volgende vraag.

Koop ruim op voorhand de PDF of de nodige paperbacks aan. Iedere deelnemer dient over een PDF of paperback “Parijs Onderhuids” te beschikken. De PDF mag je kopiëren op zoveel exemplaren als je dat wenst. Bestellingen van de paperback (vanaf 2 exemplaren) doe je best via:

parijsonderhuids@inter-actief.be

Kostprijs paperback 2 – 4 exemplaren: 19 euro/ex. + 5 euro verzendingskost.

Kostprijs paperback 5 – 9 exemplaren: 19 euro/ex., geen verzendingskost.

Kostprijs paperback vanaf 10 exemplaren: 17 euro/ex., geen verzendingskost.

Hou rekening met een leveringstijd van 2 weken.

Er is geen Quiz Master nodig (want alle vragen en instructies komen via de Game App). Iedere deelnemer heeft wel pen en papier nodig, en oortjes. Wie vergaart het meeste punten of slaagt erin de meeste opdrachten tot een goed einde te brengen? Jij als organisator houdt de timing in de gaten (de groene kaarten) en je treedt ook op als Rechtvaardige Rechter (Jury) voor de creatieve opdrachten.

Er worden twee soorten vragen gesteld: de ene soort krijgt een antwoord en een score in de app, van de tweede soort dient elke speler of ieder team het antwoord te noteren op een blad papier (de oplossingen hiervan krijg je via de mail toegestuurd bij je bestelling van paperback en/of PDF). Bij de uiteindelijke puntentelling wegen de oplossingen op papier het zwaarst door, vervolgens komt de in-app score. Bij een ex-aequo bepaalt de kwaliteit van de creatieve opdrachten, en het oordeel van de jury, wie het spel wint.

De quiz bestaat uit een inleiding (als organisator leg jij de regels uit), vervolgens komen er 20 vragen (eventueel kan een pauze voorzien worden na vraag 10) en ten slotte zal er ook een pauze moeten ingecalculeerd worden waarin tot de puntentelling wordt overgegaan door de organisatie/jury. Als organisator speel je het spel best vooraf eens, zodat je goed voorbereid aan de start komt.

220px-guillaume_apollinaire_calligramme
De maker van dit gedicht speelt ook mee…

Een Quiz organiseren met teams:

Wij adviseren teams van 2, 3 of maximum 4 personen. Zie vervolgens als hierboven.

In geval je werkt met duo’s, trio’s of teams van 4 personen dient er bij sommige vragen of opdrachten door de spelers zelf bepaald te worden wie het oortje krijgt, wie de in-app opdracht uitvoert (voorbeeld: puzzel leggen), wie de groene kaart opsteekt, wie de vragen op het blad papier noteert. Ook kan er vooraf afgesproken worden wie het boek gelezen heeft, of wie wat in het boek gelezen heeft. Of één speler kan het boek vooraf gelezen hebben, een andere speler kan de PDF raadplegen gedurende het spel, een derde kan iets opzoeken op het web, enz… Ook kan een speler aangewezen worden die de vragen (gedempt) voorleest voor zijn teamgenoten, een speler die de foto’s zal maken… Hou er rekening mee dat er ook creatieve opdrachten aan komen, én opdrachten waarmee enige handigheid is gemoeid (puzzelen).

Om dit alles tijdig en met iedereen te communiceren, is het absoluut noodzakelijk dat de organisatie de quiz eerst eens test, om vervolgens de nodige afspraken te maken met de teams, vooraf, maar ook op het moment zelf.

Veel spannend game-, quiz- en citytripplezier in het mysterieuze Parijs!

Patrick Bernauw & Els Vermeir

kaart-arrondissementen-sepia